Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Диана Гергова: Яйлата е мемориал на българската корупционна схема

Снимка: БГНЕС

Европейски средства се използват за унищожаване на българското културно наследство, това твърдят от Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство. Поводът е непрофесионалната, според тях, реставрация на резерват "Яйлата". Проф. Диана Гергова дори смята, че не можем да говорим за каквато и да е рестварация. 

Става дума за подмяна на ценности, сега се открива един мемориал на българската корупционна схема. Яйлата е един от най-ярките примери на това, което се случва в цяла България, на използването на огромни суми от еврофондовете за едни псевдопатриотични дейности. Най-остра е реакцията на българските археолози, каза проф. Гергова. 

Според нея има много примери за неудачни проекти, за хвърлени огромни средства. 

Ние сме поставили като обект на риск Созопол, вижте Перперикон, калето при Попово, Пернишката крепост. Апелът и на нашите колеги е свързан с това повече да не се случва. Големият проблем в България е , че дори и да се вижда, че нещата не са както трябва да бъдат, те не се променят. В България имаме обърната пирамида на ценностите, в която професионализмът е изобщо изхвърлен. Проблемът е в законодателството, в принципите, в огромните суми, които трябва да бъдат усвоени. 

Чуйте подробностите от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени