Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е референдумът за независимост на Шотландия

| обновено на 18.09.14 в 11:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шотландците гласуват днес дали да останат част от Обединеното кралство, или да създадат своя собствена държава. Резултатите от референдума обаче може да имат последици за цяла Европа.

Над 4 милиона души имат право да гласуват в Шотландия дали страната им да се отдели от Обединеното кралство, в което влизат още Англия, Уелс и Северна Ирландия. Решението им ще засегне живота на общо 64 милиона души, които живеят на британските острови.

Близо 97% от шотландците с право на глас са се регистрирали за референдума.

Още от 7 часа сутринта местно време, когато бяха отворени 2608 избиратели секции, се наблюдаваше голяма активност.

Близо 790 хиляди вече гласуваха по пощата. Интересен момент е, че за първи път се позволява гласуването на 16- и 17-годишни, като техният брой възлиза на около 100 000 души. 

Лидерът на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия Алекс Салмънд, бе един от първите пуснали бюлетина.

Въпросът, на който трябва да отговорят запитаните, е кратък и ясен: "Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?". Гласуването ще приключи в 22 часа местно време.

Предполага се, че няма да има закъснения въпреки прогнозата за лошо време в някои части на Шотландия. Взети са мерки бюлетините от по-отдалечените острови да бъдат транспортирани навреме за преброяване с хеликоптери и кораби.

В петък сутринта, когато пристигнат резултатите от всички 32 общини, председателката на избирателната комисия Мери Питкейтли ще обяви дали Шотландия ще бъде независима, или ще остане в рамките на Обединеното кралство. Очаква се това да стане около 7 часа сутринта.

Повечето от направените анкети преди референдума дават лека преднина на искащите Шотландия да остане в рамките на Великобритания, но напрежението остава докрай, тъй като е твърде висок броят на колебаещите се, а това може да наклони везните към всяка една от двете страни.

Двата лагера – "Да, Шотландия!" и "По-добре заедно" – проведоха заключителните си митинги с надеждата да привлекат максимален брой от 350-те хиляди колебаещи се.

Юнионистите се опитват да убедят шотландците, че да гласуват с "не" на независимостта не означава, че не са патриоти. Освен това британските политически сили се договориха да предоставят на Шотландия по-голямо самоуправление, ако гласоподавателите отхвърлят независимостта.

Искащите независимост обаче реагираха остро на медийната кампания за сплашване с апокалиптични картини за несигурното бъдеще на независима Шотландия и си пожелаха да се събудят в петък в една по-добра държава.

Привържениците на самостоятелна Шотландия твърдят, че тя може да се превърне в една от най-проспериращите европейски нации. Тези, които искат страната да запази съюза с Лондон, изтъкват пък, че шотландците могат да загубят работни места и британските си пенсии, и рискуват да се превърнат в поредния икономически провал на Европа, подобно на Гърция, преди няколко години. 

Ако шотландците подкрепят отделянето на страната от Обединеното кралство, ще последва конституционна и политическа криза, прогнозира професорът по конституционно право в университета в Единбург Алън Тренч. В интервю за "Хоризонт" той обясни:

Ако вотът от референдума е положителен, той ще предизвика голяма криза в Обединеното кралство, което ще трябва да изработи варианти как Шотландия може да се превърне в независима държава. Няма съмнение, че ако се гласува с "да" на референдума, Шотландия трябва да обяви независимост и аз бих искал това да стане възможно по-бързо. Но изпълнението на тази задача би било сложно. Подозирам, че процесът по осъществяване на независимостта ще бъде много по-неприятен, объркващ и скъп, отколкото твърдят привържениците на отделянето.

Според проф. Тренч евентуалното отделяне на Шотландия ще предизвика конкретни икономически последици – спад на британската лира, проблеми с търговията с имоти, както и преместване на банки и финансови офиси от Шотландия в Англия.

Някои медии изразиха загриженост, че заведенията в Шотландия ще останат отворени през цялата нощ срещу петък и ще се сервира алкохол, въпреки опасенията за протести сутринта, след обявяване на резултатите.

Референдумът ще бъде следен внимателно в други страни от ЕС, като Испания, където също има силни настроения за отцепване.

Вот в полза на шотландската независимост може да катализира центробежни тенденции и в други части на Стария континент. Каталунците и баските в Испания, както и сепаратистите във Фламандския регион на Белгия и в Северна Италия ще подскачат от радост, ако шотландците гласуват за независимост, коментира британският в-к "Дейли телеграф".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна