Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Г. Врачева: Във време на цивилизационни войни най-правилно е да се вгледаме в нещата, които не могат да се купят

Млади музикални дарования от Пловдивското музикално училище  "Добрин Петков"ще са в състава на юношески оркестър, наречен на името на големия швейцарски композитор на 20-и век Франк Мартен.
Посланик на тази мисия е известната наша пианистка и педагог в Цюрих, Швейцария, Галина Врачева. Оркестърът  "Frank Martin Players" ще бъде подготвян от български педагози, ще пътува на ежегодно турне в Швейцария и ще има творческа ваканция в Райнау - новосъздадения “Музикален остров Райнау” на Рейн, където ще работи с именити диригенти от цял свят и ще прави концерти с други оркестри. За този проект организацията е готова да осигури детски образователни стипендии.
Оркестърът ще започне работа с минимум 12 ярки музикални таланта, които са на възраст между 15 и 18 години. Всяка година ще попълва състава си според новите дарования и ще включва и нови членове след прослушване от международно жури.
Този мащабаен международен проект се реализира съвместно с  Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” - Пловдив, музикална агентура "Арс Севера" - Цюрих, фондация "Франк Мартен" - Женева - Амстердам, фондация "Паул Захер" - Базел и дружество „Приятели на „Франк Мартен Плейърс”, както и с пловдивския културен център "Тракарт".


От звуковия файл можете да чуете разговор на Савелина Савова с проф. Галина Врачева и Гергана Филева от културен център "Тракарт" Пловдив


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени