Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Иван Хиновски: Очаквам повишение на цената на тока със 7% и още 7% след Нова година

Снимка: БГНЕС

Предстоящата днес среща със служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов е заради някои сериозни тревоги в нас за развитието на отрасъла, каза енергийният експерт от Българския енергиен форум инж. Иван Хиновски в интервю за предаването "Нещо повече".

При цената на тока трябва да се търси справедливост за двете страни в процеса. Едната е бизнес страната на тези, които произвеждат електроенергия, на тези хиляди работници-енергетици, които много от тях не си получават заплатите в последните месеци. Другата страна е потребителят. Каквото и да се случи с цената на електроенергията в България, трябва да има една развита система за социално подпомагане.

Според него цената на тока е трябвало да се повиши още преди няколко години:

Ние в момента възстановяваме една цена, която преди 2 години трябваше да се повиши с 10%. ДКЕВР не отчитаха обективните разходи, вложени в производството на електричеството. По тази причина всеки един участващ в енергийния бизнес трябва да знае, че за неговия труд, за вложените инвестиции, трябва да си получи възнаграждението. Аз се опасявам, че дори при тази цена, ние няма да имаме висока аварийност през предстоящия зимен период. Аз очаквам откази на котли, сриване на електропроводни линии, аварии в подстанции.

Повишението няма да е 10%, защото трябва да има някаква милост към потребителите. Аз лично смятам, че ще бъде 7%. Въпросът е, че тези 7% няма да решат нещата до край. От Нова година трябва да се очаква ново увеличение на тока, което също да е
7%, заяви още Хиновски.

Според него няма да има газова криза: Ако се направи анализ на състоянието на "Газпром", виждаме, че Русия изпитва изключително тежка криза на ликвидност на постъпления на средства. Тя няма икономически интерес да си реже един приход, който е гарантиран.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна