Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

PARK(ing) Day – творчество вместо коли

Днес ще се проведе четвъртата поред проява на инициативата PARK(ing) Day в София. Едно отворено събитие, в което граждани, артисти, активисти, организации и бизнес си партнират, за да преобразят очертаните места за паркиране във временни публични пространства.

В рамките на работния ден 28 паркинг места в столицата ще сменят предназначението си и ще се превърнат в пространства за творчески изяви.

Координатор на инициативата е Фондация "Кредо бонум". Повече за проявите в днешния ден разказа в предаването "Преди всички" Симеон Василев:

Карта с всички паркинг места е публикува на Фейсбук страницата "PARK(ing) Day Sofia". Повечето места са в централната част на София, така че и случайно да се разхождате, можете да попаднете на някое от тях. В района на градинката на Народния театър има няколко места – има работилница за велосипеди на ул.“Съборна“. На ул.“Княз Александър Първи“ има поставен един роял за безплатни уроци по пиано. Пред Телефонната палата има разположена книжарница на открито. Има и пространство за безплатни уроци по йога. На паркинга на гърба на Народния театър ще има доста игри. На ул.“Славянска“ е изградена градинка на Дънов, в която от 12 до 13 часа ще бъдат показани цикъл от 5 упражнения на учителя. По "Шишман" има артинсталация, уроци по танци, гледане в бъдещето, работилница по варене на лютеница.

Симеон Василев обясни, че предвиждат следващата година инициативата да се реализира и в други градове.

Повече за PARK(ing) Day можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна