Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните борси и бизнес средите във Великобритания реагираха положително на шотландския вот

Световните борси и бизнес средите във Великобритания реагираха положително на решението на Шотландия да остане част от Обединеното кралство. Мнозинството от участвалите в шотландския рефендум за независимост в четвъртък гласуваха против създаването на отделна държава.
Убедителното представяне на тези, които поискаха да бъде запазена цялостта на Обединеното кралство бе достатъчна, за да успокои деловия свят. 55% от гласувалите шотландци отхвърлиха независимостта. Тези, които смятат, че страната им ще се справи по-добре сама, са доста по-малко – 45%.
Още след като предварителните резултатите рано тази сутрин започнаха да дават превес на юнионистите британската валута започна да покачва стойността си на азиатските борси. Лирата-стерлинг, която през последните две седмици поевтиняваше заради опасенията, че Шотландия може да се отцепи, постигна най-високата си стойност спрямо еврото за последните две години. 
Акциите на Лондонската борса също поскъпнаха днес, като индексът FTSE на компаниите, регистрирани на нея, скочи с 0,75%.
Вниманието на бизнесмени и политици, сега е насочено към обещаната днес от премиера Дейвид Камерън конституционна реформа. Той потвърди ангажимента на Лондон да даде по-големи правомощия на парламента в Единбург, но същевременно посочи, че Англия, Уелс и Северна Ирландия също трябва да бъдат поставени в подобно равностойно положение.
Експерти коментират, че ако национални парламенти в четирите съставни части на Обединеното кралство получат изключителни правомощия върху определянето на данъците и бизнес правилата, то мнението на деловите среди несъмнено ще бъде от голямо значение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна