Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вук Цвийич: Инвестициите на Цветан Василев са от особено значение за властта в Сърбия

Снимка: БГНЕС




Цветан Василев има важни инвестиции в Сърбия. По точно това е фабриката, която той купи в Паричин. Тези инвестиции от около 150 милиона са от особено значение за властта в Сърбия, каза журналистът от сръбският вестник „Блиц“ Вук Цвийич в интервю за предаването „Неделя 150“.

На откриването на фабриката присъства и президентът на Сърбия, посочи журналистът и добави: Въпреки че нашите политици, когато има чужди инвестиции, винаги се опитват да се представят като заслужили за това нещо, тепърва ще видим какви са връзките му с властта.  

Вук Цвийич даде повече подробности за това как Василев се предал и какви са били действията на местните органи на реда: Преди две седмици Василев е бил видян в Паричин. Той е регистриран в Паричин. След това вероятно е започнал да се крие. След това е заминал за Белград. Според информацията, която имаме, се е движел от един хотел в друг в Белград. Странното е, че на него не му е наложен екстрадиционен арест. Това е необичайно за Сърбия. Това се случва много рядко – някой, който е в списъка на Интерпол за издирване, да не бъде арестуван в Сърбия. Доколкото разбрахме той има контакти с двама съветници на президента на Сърбия. Имаме съмнения, че именно тези два контакта са причината за неговото по-различно третиране.

Сръбското гражданство не може да помогне на Василев да отложи екстрадицията си, смята журналистът.

Журналистът от вестник „Капитал“ Йово Николов коментира: Този акт на предаването на сръбските власти беше предвиден от него ход, т.е. това е някаква стратегия. За мен беше изненада, че поиска сръбско гражданство. Очевидно това са някакви юридически хватки, чиято цел е да отложат пристигането му в България.

По отношение на казуса с КТБ, Николов коментира: Не съм оптимист. Аз тълкувам всички тези действия като опити за замитане на следите. Всяко едно отлагане във времето на доклада за състоянието на банката е начин за замитане на следите от страна на БНБ и Комисията за финансов надзор.

Мненията чуйте в звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна