Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еми Барух: Съдебният иск на банкерката Петя Славова цели единствено да сплаши журналистите

Снимка: БГНЕС

Непропорционалният иск на банкерката Петя Славова цели единствено да сплаши журналистите и това обединява колегията в своето намерение да защити Иван Бакалов, каза журналистът Еми Барух в интервю за предаването „Неделя 150“.

Нашата работа е да съобщаваме фактите и точно това е направил Бакалов в поредицата. Всеки, който се чувства засегнат, може да заведе иск и наистина съдът е този, който ще преценява по същество. Нашата реакция е срещу знаците, които са кодирани в този казус и всички сигнали, които се съдържат в него. Първо става дума за една демонстрация на сила, която е направена от личност със сериозни протекции. Единствената цел е да се все е страх и да се внуши на журналистите да не пипат там. Това, което е особено важно, е че този случай повдига няколко  въпроса, които висят. Първият е за недосегаемостта на банките. Вторият е за БНБ и Банковият надзор. Дори само тази да е темата, тя според мен е достатъчно значима, за да не бъде подминавана, добави Барух.

По отношение на сирийските бежанци и случилото се в село Калище, Барух каза: Аз се засрамих. Тук са съсредоточени много различни гледни точки и думата, която ми идва на ум е емпатия, т.е. ние в състояние ли сме да се поставим на мястото на другия, да погледнем ситуацията от неговия поглед. /…/ Това, което наблюдаваме е насъскване на хора срещу хора. Мен ме е срам, защото тези, които са домакини по някакъв начин отказват да отворят своята врата за хора, изпаднали в бедствие.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна