Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша е новият световен шампион! Край на бразилската хегемония!

Мариуш Влазли донесе световната титла на Полша след 3:1 срещу Бразилия във финала
Снимка: fivb.org

Отборът на Полша спечели втора световна титла в историята си след победа пред над 12 хиляди екзалтирани зрители в зала „Сподек“ в Катовице над състава на Бразилия с 3:1 гейма (18:25, 25:22, 25:23, 25:22). Така поляците взеха златото след точно 40-годишно чакане след титлата си от Мексико през 1974, а бразилците загубиха първия си финал от 2002 насам.

Още в самото начало на двубоя бразилците показаха, че нямат намерение да повтарят играта си при поражението от Полша с 2:3 в Лодз преди няколко дни и набързо поведоха с 4 точки. Разликата стана цели 6 след второто техническо прекъсване и при 17:11 дори публиката по трибуните разбра кой ще спечели първия гейм. Стефан Антига пробва отново смяната, която му носеше успех до момента – Кубияк на мястото на Мика. Загумни и Конарски също се появиха в игра, но грешките при „бяло-червените“ продължиха. Все пак логичното се случи и краят на гейма дойде при 25:18 – 1:0 за Бразилия.

Във втория гейм поляците се отърсиха явно от напрежението и набързо поведоха с 4:1 и 6:3 след блокада и контра на Винярски. Бразилците обаче бързо успяха да изравнят при 7:7, а при първото техническо изоставаха само с точка. Нова контра и ас на поляците отново ги изстреляха напред с 3 точки и селекционерът на „кариоките“ Бернардо Резенде взе почивка. Поляците имаха цели 5 точки повече при второто техническо и заиграха още по-спокойно. Тогава дойде невероятната серия от сервис на разпределителя Бруно Резенде, който докара нещата от 11:17 до 17:17, а едва след това Винярски отигра. Отново Загумни се появи на полето, а двата отбора редуваха успешни атаки до 20:20. Тогава отново домакините взеха аванс от 2 точки след блокада срещу Лукарели. Това се оказа решаващо за крайния изход от гейма и Полша изравни след силен сервис и контра на Влазли – 25:22.

Поляците се възползваха по най-добрия начин от паузата от 10 минути между 2-ия и 3-ия гейм и отново поведоха в началото на тази част с 5:3. Загумни остана на игрището за сметка на Джизга и това раздвижи полските нападатели. Бразилия изравни, но домакините отново имаха точка повече при първото техническо прекъсване. Разликата се запази и при второто техническо, а след блокада на Влазли Резенде взе почивка при 18:16 за домакините. С невероятна игра в защита в края на гейма поляците задържаха преднината си до 23:22, а след това Влазли прати топката в аут. Все пак „дружина полска“ стигна до нов геймбол, а след грешка на Лукарели частта приключи – 25:23 и Полша обърна резултата в геймовете.

Поставени под напрежение бразилците започнаха по-често да грешат и отново оставиха инициативата в полския отбор – 8:7 и 11:9. Бразилците успяха да изравнят едва при 12-та точка. След прекъсването от страна на Стефан Антига домакините отново се разиграха и поведоха с 16:14. Бразилците тръгнаха на финален щурм и направиха 3 безответни точки и дръпнаха с точка за пръв път от доста време насам в двубоя с 19 :17 и ново прекъсване за Антига и неговия щаб. При 20:17 геймът едва ли не изглеждаше решен, но поляците изравниха при 21:21. Лукарели отново не издържа на напрежението и подари точка на домакините, а след това и бе спрян от блокадата на Влазли. След нова грешка на бразилците в центъра Полша стигна до мачбол – 24:21. Лукарели успя да намали, но след това Влазли приключи финала – 25:22 и отприщи невероятната радост в бяло и червено.

Така поляците, за които волейболът е религия, успяха да материализират вложените средства в това световно, а и да покажат, че бразилците не са непобедими.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна