Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Купувайте имот сега, цените се качват

БНР Новини
Калоян Богданов

Имотният пазар в България все по-убедително излиза от кризата. Наблюдава се дори и ръст при сделките с луксозни имоти. Именно купувачите на този тип имоти бяха първите, които реагираха в началото на банковата криза и пренасочиха пари от банки в имоти. Това са богато информирани хора, с интереси към икономическите промени. Също така те преценяват, че ако имат определена сума пари на влог в банка, е много по-изгодно да вложат част от паричните си активи в имот, особено тези над гарантирания максимум. Това научихме от Калоян Богданов, маркетинг мениджър на най-голямата ни агенция за недвижими имоти, с клонове във всички големи градове на страната. Според него, ако сега вложим в имот, инвестицията не само ще се запази, а значително ще се увеличи.
И още: столицата се очертава като една от активните арени на ново жилищно строителство. Данните на НСИ за първото тримесечие сочат, че градът е трети в страната по най-много издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради – общо 118. София обаче е номер 1 по брой на жилищата, които предстои да бъдат изградени - 1 100.Новото жилищно строителство по Черноморието е особено интригуващо за рускоговорящи граждани, които търсят сезонно – вакационни жилища. Инвестициите от Русия остават стабилни, макар и разколебани заради геополитическата ситуация.
В София средните цени за кв.м. са се движат от 500 до 750 евро, следвани от Варна - 450 - 700 евро/кв.м. В Пловдив цените варират между 300 и 670 евро/кв.м., като най-скъпи квартали са „Център”, „Кършияка” и „Каменица”. В Бургас цените са вариращи в голям диапазон от 600 до 1600 евро/кв.м., в зависимост от квартала, като най-скъпи са Центърът и Лазур.  Докато в тези четири града и останалата част от Черноморието има интерес и към по-луксозни имоти, то в по-малките градове хората търсят предимно едностайни и двустайни жилища.
И полезни съвети от експерта Калоян Богданов, маркетинг мениджър, които можете да чуете в в „Нашият ден - практично“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени