Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Лале ли си, зюмбюл ли си“ в българско-испански проект

Сряда, 24 септември от 14.30 часа по програма "Христо Ботев"


Всеки един от нас е свързан със своите корени, със своята култура, но когато ти трябва да направиш нещо в едно ограничено пространство, трябва да си внимателен да не отнемеш от мястото на другия, отбелязва един от участниците в проекта Антонио Форчоне.
Участниците в този проект наречен „Еструна“ са Антонио Форчоне, Арканхел, Дани де Морон – фламенко китара, Йелси Ередиа – контрабас, Агустин Диасера – перкусии, новите български гласове „Лалетата“ с диригент Георги Петков.
В „Еструна“ най-важното е търсенето по пътя на създаването - всеки един от нас, изхождайки от своята култура, познания, усещания, положи най-доброто от себе си в услуга на музиката, която създаваме, споделя основният глас на проекта Арканхел.
Най-вълнуващото е, че тези изключителни световни музиканти наистина са успели да не залитнат прекалено в някоя посока, нито пък в самоцелно демонстриране на технически умения - музикалната картина, която рисуват е хармонична и българската народна песен идеално се вплита във фламенко ритъма.
Класически фламенко песни с нов аранжимент като La leyenda del tiempo и Alhambra се редуват с авторски композиции на Антонио Форчоне и Рено Гарсия-Фонс, а от нашия фолклор изплуват „Лале ли си, зюмбюл ли си", „Рофинка болна легнала" и „Снощи съм минал, кузум Еленке". Аранжиментите са на Георги Петков.
Концертът е записан в Гранада, в двореца Карлос V в Алхамбра на 22 юни тази година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени