Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов албум с българско участие за 300-годишнината на Карл Филип Емануел Бах

Зефира Вълова и Алекси Косенко
Снимка: Свилен Димчевски

Това издание е съвсем ново за европейския музикален пазар – 22-ри септември е датата на официалното му излизане. Представяме го първи в българския радиоефир благодарение на цигуларката Зефира Вълова, която е участник в записите.

Дискът е посветен на 300-годишнината от рождението на композитора Карл Филип Емануел Бах – през 2014-а тя се чества навсякъде по света. Един от задълбочените изследователи на творчеството му е френският флейтист Алекси Косенко, който е записал за Alpha не един албум. Този комплект от три диска представя интеграл с флейтовите концерти на композитора, реализирани с ансамбъла на Косенко – Les Ambassadeurs и с полския състав Arte dei Suonatori. Сега имаме най-новите постъпления във вид на един компактдиск с четири трио-сонати от Карл Филип Емануел Бах за флейта, цигулка и басо континуо, една флейтова соната с басо континуо, а цигуларката Зефира Вълова - концертмайстор на Les Ambassadeurs солира в Соната за цигулка и облигатен клавесин. Другите музиканти в проекта са Алан Расмусен – клавесин и Тормод Дален – бароково виолончело.

Може би ще ви е интересно да чуете какво сподели Зефира Вълова от кухнята на звукозаписния процес, преминал през пролетта на тази година в една църква в датската столица Копепхаген.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна