Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една четвърт от дърводобива – незаконен

Снимка: БТА

Вече година и половина в целия Европейски съюз е в сила Регламентът за дървения материал, който противодейства на търговията с незаконно добит дървен материал и изделия от него. Регламентът е задължителен за всяка държава-членка и изисква в националните законодателства да бъдат определени ефективни, съразмерни и възпиращи санкции, за да може той да се спазва.

Данните обаче показват, че към момента европейските държави не успяват да спрат навлизането на незаконна  дървесина на европейските пазари. България е на дъното на тази класация с 3 точки, а начело е Великобритания с 14 точки, показва изследването Барометър на европейските правителства.

То е проведено през първата половина на 2014 г. ипоказва, че само 11 страни членки са приели силно национално законодателство и процедури, които да контролират законността на дървесината и продуктите от дърво, както и сурови санкции за нарушителите.  Останалите 17 или не са адаптирали националното си законодателство към европейското, или са приели закони, които са прекалено слаби.

Каква е ситуацията в България? Александър Дунчев, експерт "Гори" на WWF коментира данните от анализ на организацията за незаконния дърводобив в България в периода 2006-2013 г. Според него, главният проблем е политическата намеса в управлението на горите, натискът върху контролните органи да допускат и дори да стават част от корупционни схеми, както и липсата на ефективни наказания за правонарушителите. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени