Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекция на Юлия Кръстева в Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Снимка: Дневник
Днес в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" изнася публична лекция Юлия Кръстева  световноизвестна и като автор, и като философ, теоретик на културата. Темата е "Нови форми на бунта". Юлия Кръстева е "доктор хонорис кауза" на Софийския университет и на редица университети в Съединените щати, Канада и Европа. Тя e родена в България и още като студентка по френска филология в Софийския университет става част от една мощна, изпълнена с енергия интелектуална генерация (Цветан Тодоров е близък неин приятел), която се надява със силата на духа да преодолее репресивната идеологическа машина и да изведе българската мисъл на световната сцена. 

Изгнанието дава на Юлия Кръстева този шанс. От 1966 година тя живее във Франция. Днес Юлия Кръстева е теоретик, писател, психоаналитик. Нейното творчество е преведено на десетки езици. 
Повече за лекцията научаваме от интервюто на Ирина Недева с Миглена Николчина от Софийския университет, която изследва творчеството на Юлия Кръстева и организира срещата с нея днес. Чуйте го от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна