Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кардиолози и кардиохирурзи: Болниците са извършвали ненужни кардиологични интервенции

Снимка: БГНЕС

Болниците са извършвали ненужни кардиологични интервенции, казаха пред журналисти кардиолози и кардиохирурзи, които по-рано днес бяха на среща с управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

Като основен проблем беше посочено, че чрез излишно поставяне на стентове се източва НЗОК. Кардиохирурзи, кардиолози и НЗОК обсъдиха проблема с хората с кардиологични проблеми, тъй като според лекарите поставянето на стентове не винаги е безопасно, а едно ненужно слагане на стент може да има редица последици за пациента. Лекарите поискаха в бъдеще да се създаде една експертно-етична комисия, която да бъде нормативно уредена и да има правомощията да проверява, контролира и санкционира подобни нарушения.

Данните, които представи д-р Тодорова сочат, че за последната година Фондът е изплатил излишно 6 млн. лева за кардиооперации.

Дружеството на кардиолозите и кардиохирурзите са поискали среща с нея заради тези данни и предложиха мерки за контрол върху изразходването на тези средства.

Румяна Тодорова коментира:

Трябва да се иска консултация от кардиохирург. Той трябва да каже необходимо ли е да се слагат стентове. Това в момента не се прави.

За последните две години данните на НЗОК сочат, че стентове са поставени на близо 13 хиляди пациенти, за които Касата е платила приблизително около 30 млн. лева годишно. В тези случаи обаче са поставени 37 хиляди стента. Според Тодорова на един пациент може да са поставени средно по три стента, а може да има и пациенти с по 12-16 стента. Проблемът не е чисто медицински колко са поставени, а дали в случая не е трябвало да се пристъпи към кардиологична и кардиохирургична операция.

Д-р Генчо Начев посочи, че те се обявяват за установяването на една персонална отговорност за недобросъвестност или за грешки при диагностиката и да се търсят начини за санкции.

Подробности чуйте от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна