Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три рафинерии са разрушени при ударите срещу джихадистите

| обновено на 28.09.14 в 16:59
Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При нови удари срещу джихадистите са разрушени три петролни рафинерии в северната част на Сирия по границата с Турция, обяви сирийският Център за наблюдение на правата на човека. Новите унищожени рафинерии се намират северно от основния бастион на джихадистите - град Ракка, който е мишена на ударите от 23 септември.

Експерти смятат, че "Ислямска държава" контролира седем петролни полета и две рафинерии в Северен Ирак и десет петролни полета в Сирия. 

Иракската армия, с помощта на авиацията, е отбила нападение на джихадистите от ИД срещу град Амирия, западно от иракската столица, съобщи Франс прес, като цитира източници от силите за сигурност. Ислямистите нападнали града през изминалата нощ. На страната на армията са се били и полицаи и членове на сунитските племена в района. Нападението е било отбито след намесата на военни самолети, които са ликвидирали 15 джихадисти.

По-рано свързаната с Ал Кайда групировка "Фронт ан Нусра" осъди въздушните удари на САЩ и съюзниците им в Сирия и ги определи като война срещу исляма. Групировката заплаши с ответни удари срещу западните и арабските страни от международната коалиция, предаде Ройтерс.

Ние сме в продължителна война. Тя няма да свърши за месеци нито за години, тази война ще продължи десетилетия, заяви говорител на фронта във видеопослание в социалните мрежи. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени