Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

На първите си страници днешните вестници дават подробности за съобщените вчера числа в пренаписания бюджет, подготвен от служебното правителство.

"Свръхдефицит 4 на сто вместо 1.8, инфлация и ръст от 1.5 вместо 1.8%, нов дълг от 6 милиарда лева, обобщава 24 часа. Според Стандарт, в актуализирания бюджет се предвижда тегленето на заеми за 4,5 милиарда лева. "Хазната на червено с над 3 милиарда", отбелязва Монитор. "С актуализацията на бюджета държавата подкрепя банките с 2.7 милиарда лева" е заглавието на Преса, който пише в подзаглавие, че Фондът за гарантиране на влоговете ще може да плати депозитите до 100 000 евро в КТБ.

Под това заглавие "Измамите с бързите кредити продължават" Труд помества интервю с председателя на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев, който съобщава, че се извършва проверка на фирмите за събиране на дългове.

"Затварят инвазивни кардиологии при трето нарушение, солени глоби за лечение на здрави сърца", пише Труд, като се позовава на здравния министър Мирослав Ненков. Пациенти, които са се нуждаели от сърдечна операция, първо са били подлагани на имплантиране на стентове, за което Здравната каса е платила 6 милиона лева. Тези болни след това са стигали и до спасителната хирургия, пояснява изданието.

На първа страница Труд съобщава за забраната на алкохола преди изборите, като според вестника сухият режим ще е "тук-там." 14 часа без пиене в Пловдив в деня за гласуване, но няма забрана в Бургас, Кюстендил, Русе, Благоевград, а в София няма да се продава алкохол само край изборните секции, обобщава изданието.

"Заради три пъти по-ниска цена Гърция тръгва на война срещу хляба ни", пише Телеграф на първа страница. В магазините в Северна Гърция нашият хляб се продава за около 80 цента, за сравнение гръцкият хляб върви по над 2 евро за брой, пояснява вестникът.

Под заглавие "Вирус поваля с 39 градуса, докарва ангини" 24 часа съобщава на първа страница за вълна от болни във втората седмица след началото на учебната година.

Стандарт предлага вести от туризма - "Пампорово се готви за силен сезон, в Банско се молят за преспи; Очакваме наплив на гости от Турция в зимните курорти; според синоптиците скиорите ще бъдат доволни."

"По Рила вече има 40 см сняг, по изборите ще бъде хладно и мрачно", пише 24 часа и допълва, че малко по-топло и слънчево ще е в периода от 7-ми до 10-и октомври.

Монитор помества на първа страница поздрав от българския патриарх Неофит по случай 16-годишнината от основаването на вестника. Пожеланието от негово светейшество е за здраве и преуспяване в добрите и полезни начинания.

Всички днешни вестници съобщават за спечеления златен медал от ансамбъла ни по художествена гимнастика на Световното първенство в Измир. "Отново на върха след 18 години", пише Труд над снимката на българските грации, поместена на първа страница.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна