Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще вземе ответни мерки, ако споразумението между ЕС и Киев влезе в сила по-рано

| обновено на 29.09.14 в 13:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е готова да вземе ответни мерки, ако споразумението между ЕС и Украйна влезе в сила по-рано, заяви говорителят на руския президент Путин Дмитрий Песков. Русия изхожда от договореностите, постигнати на тристранните преговори и ще ги спазва, но е готова да вземе ответни мерки, ако влизането в сила на споразумението е в нарушение на постигнатите договорености, подчерта Песков.

Вчера украинският президент Петро Порошенко заяви, че споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз ще започне да действа в пълен обем още от 1-ви ноември тази година. Съгласно тристранните договорености от 12-и септември, Русия получи уверения, че съглашението за свободна търговия ще влезе в сила не по-рано от края на 2015-а година.

Москва си запази правото да отмени преференциалния режим за украински стоки.

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле заяви преди време, че отлагането на реализацията на споразумението между Киев и Брюксел може да стане важен фактор за деескалация на конфликта в Донбас.

В същото време говорител на Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън заяви, че на 30-и септември ЕС ще оцени реализацията на мирния план за Украйна и дали е възможно да отмени санкциите на Русия. Комитетът на постоянните представители на страните от ЕС ще се събере утре за оценка изпълнението на споразумението за прекратяване на огъня и мирния план за Украйна, каза представителят на европейската дипломатическа служба Мая Кочиянчич и добави, че чак след оценката Комитетът може да внесе предложение в ЕК предложения за промяна или отмяна на санкциите срещу Москва.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров призова за прекратяване на войната на санкции, припомня агенцията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени