Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христина Христова: Липсват ефективни мерки за финансовото укрепване на пенсионната система след изборите

Снимка: Венелина Попова


Липсват ефективни мерки  за финансовото укрепване на пенсионната система след изборите. Пенсионноосигурителната система е една тежка финансова рана в общата финансова система на държавата и това е много голям проблем, каза бившият социален министър Христина Христова в интервю за предаването „12+3“.

Христова посочи, че 630 хиляди пенсионери в България не биха получили минималната пенсия, ако нямат субсидии от държавния бюджет, ако по-младото поколение не даде тези средства. 830 хиляди пенсионери получават пенсия под 200 лева.

Следващото правителство трябва да работи за незабавни промени в Кодекса за социално осигуряване, така че пенсионната система на България да бъде освободена от социални неосигурителни функции, например социална пенсия. Трябва да се постигне консенсус. Нека хората, които нямат трудов стаж и не са имали осигурителен принос да имат социална пенсия, но тя няма нищо общо с правилата  на осигурителната система. Нека да се премине към другата система - за социално подпомагане. Трябва политическа воля, откровеност за обществен дебат и кураж, за да се върви към намаляване на ранното пенсиониране, добави тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. Мнението на пенсионерите можете да чуете в анкетата на Евелина Стоянова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени