Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Христосков: Смята се, че 15 души са били на работа по време на взрива

Заводът за боеприпаси в село Горни Лом ще бъде затворен

Йордан Христосков
Снимка: БГНЕС
Министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков заяви, че се смята, че 15 души са били в завода по време на взрива. От тях трима ръководители и 12 работници. Министърът каза, че има надежда, че някой може да не е бил там. В момента започва преглед на заснетото от безпилотните самолети. 

Заводът за боеприпаси в село Горни Лом ще бъде затворен, каза още Христосков. Седем акта и 13 предписания са били наложени само тази година от трудовите инспектори, които са участвали и в последната проверка на 6-и август. Министър Христосков добави, че голяма част от предписанията не са били изпълнени. Установено е старо работно оборудване, липса на втори изход от цеха за утилизация на боеприпасите, съхранение на взривни вещества на необезопасени места. Министър Христосков добави:
Установено е старо работно оборудване, което се е използвало в процеса на утилизация. Липсвал е втори изход на цеха за утилизация, както и инструкции за безопасност за работата в този цех. Установено е също така, че се съхраняват взривни вещества на самия втори изход на склада за тротилова пресовка, което е пречело за бързото излизане на хората в случай на някаква авария. И също така, другото нарушение е, че навсякъде между цеховете е имало натрупани чували с отпадъци от тротил, които не са опасни, но затрудняват излизането на хората. Като разговаряхме с местните хора – единственият шанс за работа. Това, което също чувам от хората, е, че възнагражденията са много скромни, последното възнаграждение, което е дадено за последния месец, е под минималната работна заплата от 240 лева. Категорично, този завод повече няма да работи.

Ваньо Костин, кмет на село Чупрене, в чиято община е Горни Лом, каза за "Хоризонт", че близо 60 души от околните работят в цеха за боеприпаси. Той сподели, че е чувал от тях за лоши условия на труд: 

От Чупрене няма хора. Какви са условията  не мога да ви кажа. Достигала е информация до мен, но не съм видял и не мога да се ангажирам. Чувал съм недоволство от хората. Това за 3 години е втори път вече, 2010-а година също имаше голям инцидент, преди това преди три години – пак. За 15 години те са 4-5. На смяна 4-ма души общо са били от общината  двама от Горни Лом и двама от село Средогрив, останалите са били от Чипровци, от Монтана от Белоградичик. Това е, което зная. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна