Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Между ангелското и дяволското у човека

Снимка: БГНЕС

Новата книга на Елена Алексиева не е роман или сборник с разкази, а сборник с пиеси. За заглавие е избрала заглавието на една от пиесите – „Ангелски огън”. И то е не само ефектно, но съвсем точно, защото изразява същността на проблемите, които занимават авторката – доброто и злото в човека, крайностите, до които може да стигне, глупостта, липсата на морал, отчаяното търсене на любов и внимание. Елена Алексиева е саркастична и безмилостна към персонажите си, а желанието й е да смъкне маските им докрай. Това, което вижда читателят/ зрителят, най-меко казано, никак не е симпатично. 

Първата пиеса в сборника е „Терапевтът”, която се играе в НТ „Ив. Вазов”, а част от останалите предстои скоро да видим  на сцена. Ето какво пише за пиесите на Елена Алексиева поетът Георги Борисов: Лично аз бих нарекъл драматургията ù метафизическа. С образно и достатъчно предметно мислене, за да придаде художествена плътност и на най-отвлечените понятия. Създадена от автор, когото повече вълнуват не вечните човешки, а общочовешките проблеми. Конфликтите между философските категории.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от