Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аврам Агов: Съмнявам се, че ще има повторение на "Тянанмън" в Хонконг

Хората по улиците в Хонконг имат основание за протестите си, заяви в предаването „Събота 150“ специалистът по история на Азия Аврам Агов.

Това е по скоро местен феномен. Свързаността на Хонконг със света и статута му на един от най-свободните пазари в света не може да не оказва влияние на нагласи и ценности. Корените на протеста обаче са местни.

Всеки протест е повод за притеснение в Пекин, подчерта експертът и добави: Съмнявам се, че ще има повторение на "Тянанмън". И двете страни са внимателни, въпреки напрежението и сблъсъците. Повторение на "Тянанмън" ще е пагубно за отношенията между Пекин и Хонконг. Като че ли никоя страна не е готова да рискува такъв развой на събитията, защото и двете страни ще загубят. Едно силово спиране на тези протести по подобие на "Тянанмън" ще създаде една допълнителна стена с Хонконг, една рана, която няма да зарасне години наред. Също ще провокира още по-голямо движение за автономност в града. От друга страна самият Хонконг ще загуби тази важна връзка с Китай. Дълго време ще бъдат разрушени икономически мостове, пазарите ще пострадат. Хонконг зависи изцяло от тази интегрираност с континента и тази финансова зависимост, икономическа зависимост създава една предпазливост, въпреки голямото желание за демократизация на самоуправлението.

Агов очаква оставка на губернатора на Хонконг, но може би на по-късен етап. Той подчерта данните от изследвания, според които процентът на гражданите на Хонконг, които не се чувстват китайци като самосъзнание, се увеличава през последните 10-15 години.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна