Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спокойно протича гласуването в страната

| обновено на 05.10.14 в 15:29
Снимка: БГНЕС
6 875 199 избиратели имат право да гласуват в днешните предсрочни парламентарни избори. 18 са партиите и коалициите, участващи във вота. Той бележи рекорд по отношение на изборните секции в чужбина. Гласуването започна в 6.00 часа и ще продължи до 19.00 часа. Сигнали за нередности могат да се подават в МВР, както и на безплатния телефон на Асоциация "Прозрачност без граници" 080011224. 

По-висока активност в сравнение с евроизборите се наблюдава в района на Кърджали. Има секции, където само за два часа са преминали една трета от избирателите по списък. Няма наплив на автобуси от Турция. Според транспортни фирми тази сутрин в Кърджали са пристигнали редовните коли, в някои от тях е имало по 6-7 пътници. Навсякъде изборите са започнали нормално и без инциденти.

В Кърджали и околните села хората търпеливо чакат реда си да гласуват. Очаква се наши изселници в Турция, завърнали се за Курбан байрама, също да пуснат бюлетини. В Кърджали ще гласуват и много българи, които от години живеят в гръцкия град Комотини. С отварянето на прохода Маказа секциите са още по-достъпни, казва Петя Талева

Сега сме се организирали. Две коли отиваме, 15 жени. Трябва да дадем гласа си, да се направи някаква промяна в България. И така 25 години я чакаме тази промяна и както виждате, политиците май не са си на мястото, едни след друг се редуват и нищо не правят, и ние страдаме - народът. 

Две са подадените досега жалби от една партия, но те не могат да повлияят на изборния процес.

В Пловдив от 4090 души, заети в избирателните секции, сутринта са били заменени 100, което е в рамките на нормалното, коментираха от 16-а РИК. От там съобщиха също, че в район "Източен" се е наложила смяна на председател на секционна комисия, тъй като се е установило, че е неграмотен. Мястото му е заел заместник-председателят.

11,29% беше изборната активност в област Перник, при първото й отчитане към 10.00 часа. Без проблеми започна гласуването в областта.

В Радомир се провежда и паралелно референдум "за" или "против" добив на злато. На допитването хората трябва да кажат дали да бъдат одобрени планове на Общината, свързани с интерес на инвеститори в района на Горна и Долна Диканя. Срещу намерението обаче се обявиха еколози, които се опасяват, че за добива ще бъде използвана цианидна технология. Кметът на града Пламен Алексиев сподели, че в общината живеят 21 000 жители, от които, за да бъде валиден референдумът, гласа си трябва да дадат 9760. Към 14.00 часа избирателната активност е 23-24%, допълни той.

20,6 % e е избирателната активност в област Кюстендил към 17 ч. Най-много са гласувалите в село Трекляно- над 93 на сто , а най-малко- в  Дупница- близо 37 %.  Местната полиция работи по 8 сигнала за нарушения на Изборния кодекс. Те са подадени от 3 политически сили и на телефон 112.

В Районната избирателна комисия е подадена една жалба за сведение, която е изпратена до районната прокуратура в Кюстендил, съобщи председателят на РИК - Кюстендил Димитрина Христова

В жалбата е изложено, главно купуване на гласове за определена политическа партия от лица в квартал "Изток", в ромския квартал. 

Избирателната активност в Мизия е най-ниска за Врачанския регион - 37 на сто. Въпреки заявеното намерение на повечето пострадали от опустошителното наводнение да не гласуват, някои свързаха надеждите си за възстановяването на града с днешния вот. 

Сериозни нарушения в изборните секции на Стара Загора не са отбелязани. В Старозагорска област изборният ден протича нормално. До 10.30 часа избирателната активност е стигнала 8,5%. За сравнение през 2013-та година към 11.00 часа тя е била 12,7%. В община Стара Загора са гласували 7,5% от избирателите. Най-ниска е активността в Казанлък - 6,6%, а най-висока - в Гълъбово - 17,6%, където предварително се очакваше силен корпоративен вот. 

Във Варна масово се наблюдават опашки пред избирателните секции. Има и много млади семейства с малки деца. Избирателната активност към 12.00 часа във Варненска област е 12,67%. Във Варна тя е 7,2%. 

До този момент има два сигнала, подадени в РИК - за агитация пред секционна избирателна комисия на единия от кандидатите. Другият сигнал е за човек, който иска да гласува с международния си паспорт, което според закона не е възможно.

Подаден е един сигнал за голяма активност на представители на ромския етнос пред училище "Васил Левски" в квартал "Аспарухово". Според сигнала застъпниците на определена партия насочват избирателите точно за кого да гласуват. Подадената информация се проверява.

Във Варненска област най-висока е избирателната активност в община Ветрино - 17,5%, а най-ниска - в Белослав - 9,15.

10 процента е активността на избирателите в Добричка област към 10.30 часа.От сутринта пред някои от секциите има опашки. РИК е проверила един сигнал за нарушение от село Росеново. Там членове на комисията от една политическа партия се оказали едновременно и застъпници на същата партия. След  проверка РИК отправи предупреждение. Най-ниска е активността в Генерал Тошево. 

Изборният процес в Свиленград протича нормално и няма сигнали за груби нарушения, а активността към 14.00 часа надмина 10%, въпреки че градът чества и празника си – присъединяването към България 23 години след Освобождението.

-----------------------

Информацията е на кореспондентите на БНР в страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна