Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Петков: Ако се сложи времеви период на правителството, то няма да сработи

Снимка: БГНЕС

Готови сме на разговори. Редно е те да бъдат инициирани от партията, спечелила изборите. Това заяви в предаването "12+3" Румен Петков от АБВ.

Ние имаме приоритети, които много ясно сме обявили, и бихме подкрепили определени политики. /…/ Мисля, че всички разбират в момента, че избори са изключително вредни за страната. Заплахата да влезем в една спирала на избори може да съсипе финансовата стабилност, при всички случаи ще ликвидира инвеститорския интерес и ще създаде трайно усещане за нестабилност на държавата. Важно е да има ясни приоритети. За нас енергетиката е изключително сериозен приоритет. Но да водим този разговор на парче, да изваждаме ние условията – тук ще ни дадете министри – това нито е нашият стил, нито е манталитетът на АБВ.

ГЕРБ трябва да търсят максимално широко съгласие. Разбирането на АБВ е, че в случая БСП трябва да бъде достатъчно отговорна и да се включи в разговорите с ясното обявяване на своите приоритети, но и със съзнанието, че една широка подкрепа за следващото правителство ще му даде възможност в много трудни условия да започне бавени с години реформи.

Според Румен Петков, ако се започне с поставяне на времеви период на следващото правителство, то няма да сработи.

Той подчерта, че изборите не са били честни:

Самата прокуратура е съучастник в опорочаването на изборния процес. С този главен прокурор не мисля, че може да бъде по друг начин.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна