Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втората медицинска сестра, настанена в мадридска болница, не е заразеана с ебола

| обновено на 08.10.14 в 12:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втората медицинска сестра, настанена за изследване с повишена температура в мадридска болница, не е заразена с ебола, съобщиха от болницата. Сестрата е участвала в грижите на заразени с ебола в Африка испански свещеници. Вчера друга сестра, която е била част от екипа, лекувал двамата свещеници в Испания, стана първият пациент извън Африка, за когото беше потвърдено, че е заразен с ебола.

Тестовете на още един от хората, изолирани по подозрения, че са заразени с ебола, са отрицателни, съобщиха испанските здравни власти. Мъжът - испанец, завърнал се в страната от Нигерия, беше сред петимата хоспитализирани, имали контакт с медицинската сестра, заразила се с ебола в Мадрид.
 
Професор Питър Пайът от Световната здравна организация предупреди, че най-много случаи на ебола извън Африка могат да се очакват сред медицинския персонал.

Не виждам риск от епидемии. Но ще има хора, най-вече в отделенията за интензивна грижа, които могат да се заразят. Работата с пациенти, заболели от ебола, е много рискована и най-малката грешка може да е фатална.

Според професор Пайът опасността е реална дори и за развитите страни с модерни здравни системи.

Междувременно бюджетната комисия на Общото събрание на ООН одобри финансиране от 49 милиона долара за безпрецедентна спешна мисия на Световната организация за борба с ебола. Това е първата мисия на ООН за справяне с обществена здравна криза. Според Световната здравна организация починалите от ебола в Западна Африка са вече над 3400.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна