Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанската медицинска сестра с ебола се е заразила с ръкавица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заразената с вируса ебола испанска медицинска сестра Тереса Ромеро е признала, че може да се е заразила, защото е докоснала лицето си ръкавиците, с които се е грижила за починалия от болестта испански свещеник Мануел Виехо.

Днес ние възпроизведохме с нея всички действия по обличането и свалянето на специалния защитен костюм, с който Тереса е влизала в стаята на Виехо, и тя призна, че може да е докоснала лицето си с ръкавиците, обясни един от лекуващите я лекари.

Здравните власти на Испания решиха да изолират още една медицинска сестра, която е работила в отделението, където е лекувана Тереса. По-такъв начин под карантина в столичната болница "Карлос Трети" вече се намират петима души, включително съпругът на медицинската сестра, който е инженер, завърнал се неотдавна от Нигерия. Сред петимата са и три сестри, които са се грижели за болни от ебола. За щастие в нито един от тях не е открит вирусът.

Медицинските служители от болницата "Карлос Трети" излязоха на протест тази вечер със скандирания за оставка на правителството. Медиците изразяват крайното си недоволство от това, че са били подготвени достатъчно добре за справяне с ебола, а здравните власти не са осигурили необходимото оборудване и защитни облекла.

Испанското правителство призна, че неправилно третиране на случай със заразен с ебола може би е причинило инфекцията на медицинска сестра в Мадрид, каза говорител на ЕС в Брюксел.

Испания потвърди, че за момента не е ясно как се е появила инфекцията, но сред хипотезите се разглежда възможността за нестриктно спазване на някои процедури, включително при работа с трупове и изхвърляне на медицински отпадъци, каза Фредерик Венсан, говорител на европейския комисар по здравеопазването.

Няколко часа преди това испанският премиер Мариано Рахой подчерта пред парламента в Мадрид, че испанската здравна система е една от най-добрите в света.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна