Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Сръбският вестник "Политика" отбелязва, че Европейската комисия ще иска от Сърбия да не започва работите по изграждането на "Южен поток", докато този проект не бъде съгласуван със законите на ЕС.

Македонският "Утрински весник" коментира, че евроинтеграцията на Македония е в задънена улица. Това е ключовото послание в доклада на Европейската комисия със забележката, че нашият неуспех да се отговори на условията е довел до това все още да не са започнали преговорите за членство, отбелязва изданието.

Според "Дневник" става дума почти за дежа вю, защото дори фразите са същите в доклада за напредъка. Според изданието това е най-лошият доклад досега.

Идната седмица руският външен министър Сергей Лавров и американският държавният секретар на САЩ ще се срещнат в Париж. Вероятно целта е най-вече да се разберат за преки преговори между президентите Владимир Путин и Барак Обама, пише руският електронен вестник "Взгляд". Според изданието позициите на двете страни във връзка с Украйна не са се доближили и не могат да се сближат - САЩ все така теглят Киев на Запад, с което Русия никога няма да се съгласи.

Русия се готви за крах на долара и еврото. По последни данни федерацията активно изкупува злато на пазара, увеличавайки "златната" съставка на своите резерви, пише "Утро". По данни на МВФ от края на август златните резерви на Русия са изпреварили златните резерви на Китай и Швейцария. В миналото държавите са трупали злато в навечерието на големи войни. Днес обаче трудно бихме повярвали, че Русия се кани сериозно да воюва с някого. Дори ако става дума за конфронтация, тя не е военна, а от икономически и/или геополитически характер, твърди "Утро".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна