Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители протестираха пред МОН срещу насилието над деца

| обновено на 10.10.14 в 12:49
Снимка: БГНЕС

Десетки родители се събраха пред Министерство на образованието с призив институциите да реагират незабавно при сигнали за насилие над деца. Повод за протеста е случаят с 13-годишната Анна-Мария от 4-то Помощно училище, при който има съмнения за сексуално насилие. Родителите се организираха в социалните мрежи.

Майки и бащи на деца с проблеми и на деца без увреждания излязоха пред МОН с плакати с надписи "Докога институциите ще прикриват насилието над деца", "Детските очи не лъжат", "Вярвам на дете аутист".

Вярвам на думите на Анна-Мария
, заяви по време на протеста майка й Радосвета Симеонова.

Според родителите, дошли пред образователното министерство, и според майката на ученичката от 4-то Помощно училище институциите не реагират своевременно при подадения сигнал за насилие. Майката на момичето беше категорична, че и до момента с детето не работи екип от психиатър и психолог, а те не са запознати какъв е редът за получаване на такава помощ при подобни случаи. Семейството самό се е свързало с психиатър и той започва работа с Анна-Мария от началото на следващата седмица, съобщи още майката.

Протестиращите родители заявиха, че са се събрали да изразят недоволството си заради сигналите за насилие над деца, оставени без отговор от институциите. Родителите искат да има контрол над случващото се в училищата, дори и от неправителствения сектор.

В предаването "Преди всички" Кристина Николаева, организатор на протеста, поясни в "Преди всички", че целта е да се изрази недоволството на родителите от подценяването на проблемите на техните деца:
Когато чух разказа на родителите на Анна-Мария, се почувствах вбесена, ужасена и обезнадеждена. Системно се неглижират хората с увреждания в България от страна на институциите. Можеше при подаване на жалба за насилие срещу дете да се активизират институциите, а не да чакат три седмици. Когато поведението на едно дете, независимо дали е с увреждания, се промени рязко, има причина.

Кристина Николаева смята, че институциите трябва да си вършат работата навреме, а не когато назрее обществен скандал: Не е толкова трудно да се разбере кои са били мъжете, които са били в контакт с това дете, и да се реши този случай. 

Освен в София протести имаше и в други градове на страната. 

Интервюто на Борислава Борисова с Кристина Николаева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна