Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Радио – любов моя”: Първите музикални програми на „Родно радио”

Вече се чуват звуци на юбилейни фанфари – през 2015-та ще празнуваме 80 години от създаването на БНР! Биг-бенд лъчове се стрелкат из цяла България, в някои предавания на „Властелина на ефира” журналистите започнаха да припомнят славната му история.
С новия цикъл на „Звукови хроники” ще ви заведем зад кулисите на радио-магията. Кои са музикантите, вградили душата си в изграждането на тази уникална културна институция? Как са се правили и се правят днес музикалните предавания и концерти? Каква е ролята на личностите, които скромно се обявяват: водещ, редактор, звукорежисьор, звукооператор, звукоинженер, звукотехник? Как е създадена и какви записи притежава Фонотеката на радиото и неговия Златен фонд? Кои са музикалните радио-състави?
В първото предаване от цикъла заедно с колегата Антоанета Радославова (автор на изследванията „Музиката в Българското радио 1930-1944” и „Из историята на Радио София”) ще ви запознаем с интересни факти от предисторията на БНР – с първите музикални програми на „Родно радио”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна