Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакват се окончателните резултати по случая с починалия в Скопие британец

| обновено на 11.10.14 в 09:04

Днес се очаква германската лаборатория да обяви окончателните резултати по случая с починалия в четвъртък в Скопие британец. След първоначален анализ, вчера македонските здравни власти съобщиха, че има само "малка вероятност" британецът да е бил болен от ебола.

Риск за България би имало, ако има лабораторно потвърждение на случая от Македония, заяви главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев.

Междувременно заместник-генералният секретар на ООН Ян Елиасон обяви, че призивът на ООН за набиране на средства за борбата срещу ебола е изпълнен само на 25 процента.

На среща на Общото събрание на световната организация, посветена на кризата, Елиасон призова за мобилизирането на повече квалифициран персонал, който да се бори с болестта в трите най-засегнати страни - Сиера Леоне, Либерия и Гвинея.

От тези един милиард долара, които опитват да наберат агенциите на ООН, е събрана само една четвърт. Времето ни притиска, имаме нужда от много повече средства, допълни той. 

Координаторът на ООН за борбата със смъртоносната болест Давид Набаро подчерта, че ебола "напредва много бързо, по-бързо от усилията, които полагаме да я сдържим". Той допълни, че броят на заболелите се удвоява на всеки три-четири седмици.

Като предпазна мярка срещу ебола от днес на летище "Джон Кенеди" в Ню Йорк започва дистанционно мерене на температурата на пасажери, пристигащи от страни в Западна Африка, където има епидемия на смъртоносната болест. От следващата седмица мярката ще се прилага и на летищата Нюарк, Вашингтон, Чикаго и Атланта, заяви представител на здравните служби:

Тези пет летища поемат близо 95 на сто от пътниците, пристигащи от Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, като почти всеки втори от тях минава през летище "Джон Кенеди.

Междувременно кметът на Ню Йорк Бил де Блазио успокои съгражданите си:

Градът е особено добре подготвен за всеки възможен случай на ебола, заради нашата изключителна здравна система.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна