Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият парламент гласува доверие на правителството на Самарас

| обновено на 11.10.14 в 12:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С подкрепата от 155 гласа правителствената коалиция в Атина получи вот на доверие. Минималното мнозинство в парламента засили още повече политическата нестабилност в страната. Поисканият вот имаше основна цел да покаже стабилност и сигурност за инвеститорите.

Първите коментари по вота са фокусирани върху противоречивите сигнали от парламента. От една страна управляващата коалиция получи „зелена улица” да продължи програмата по икономически реформи. От друга страна стана  ясно, че  е много трудно тези реформи да бъдат приложени.
Политическите наблюдатели дават не повече от „четири месеца живот” на днешното правителство, което трябва през февруари да осигури 180 гласа в парламента при избора на президент. При днешната конфигурация на политическите сили повече от сигурно е, че най-късно през март в Гърция отново ще има извънредни парламентарни избори.
В обстановка на нестабилност опозиционната лява партия Сириза привлича все повече доверието на гърците и е водеща сила в проучванията на общественото мнение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна