Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата коалиция в Чехия печели най-много в първия тур на вота за Сената

| обновено на 12.10.14 в 11:38

Частичните избори за Горната камара на чешкия парламент потвърдиха доминацията  на управляващите партии. Победители във вота за сената са социалдемократите и коалиционният партньор ANO. Движението на милиардера и финансов министър Андрей Бабиш победи и в повечето от областните центрове. Есенните избори в Чехия преминаха при ниска избирателна активност - под 45% в местния вот и под 40 % в парламентарния. Невалидни се оказаха по-голямата част от местните референдуми, свързани основно с хазарта, строежите, приватизацията и други.

Кандидатите на християндемократите KDU-CSL, в коалиция и със зелените, както и гражданските демократи - ODS, получиха по- висока подкрепа на тези избори. Успяха ТOP 09 и др. Нито един от кандидатите на комунистите не отива на втория тур на 17 и 18 октомври за 27-те избирателни района в Сената. Финалните дуели в някои от мандатите ще бъдат между кандидатите на управляващите. Социалдемократите имат шанс да получат 19 места и да запазят своето мнозинство от 41 гласа в Горната камара. Коалиционното правителство е на път да си гарантира мнозинство и в двете камари на парламента.

Победителят на местния вот в градовете е движението ANO, но независимите кандидати спечелиха в повече населени места. Резултатите потвърдиха тенденцията  петте най-силни партии да получават по-малко гласове. На изборите през 2006 г. подкрепата за тях е 78 % , четири години по-късно - 69,5%, тази година- около 56%. Движението ANO ще държи повечето от 13-те областни центрове, но ще трябва да докаже, че разполага с достатъчно качествени хора.

Движението на милиардера и финансов министър Андрей Бабиш  победи и в Прага- с 22,08%, като в 65-членния столичен съвет ще има 17 места. Вотът донесе разочарование на управляващите в момента метрополията ТOP 09 – те завършиха с  20,07% и 16 мандата, следвани от Тройната коалиция, ODS и ČSSD с по 8 места всяка. Комунистите и Чешката пиратска партия – с по 4 кресла. Активността е била близо 38%. Още през нощта започнаха и първите следизборни преговори за управлението на столицата.

На тези избори като цяло, в сравнение с предишни, се регистрира и ръст на купения вот, с цена в някои от случаите между 200 и 500 крони за глас.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна