Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Йончев: Първо искаме да видим формулата на управление и чак тогава може да говорим кой ще е премиер

| обновено на 12.10.14 в 14:58
Снимка: БГНЕС


"България без цензура" няма да има персонални претенции към бъдещото правителство, въпреки че според тях би било добре, ако лидерите на партиите не участват в този кабинет. Приоритетите, с които ББЦ ще влязат в преговорите, са работни места, електронно правителство, подкрепа за икономиката, обясни Румен Йончев, член на Коалиционния съвет на ББЦ:
Ние държим изключително на нашите приоритети. На първо място това е създаването на нови работни места. Нека предупредим всички - целият разговор за това дали ще има "Южен поток", дали няма да има "Южен поток", дали има "Белене" или няма "Белене", дали има този проект или онзи проект, всичко това са само средства за една голяма цел, а именно  създаването на нови работни места и икономически растеж. За нас основното е да набележим целите, които ще изпълнява една такава коалиция, да я наречем управленска. Това не предпоставя, че ние сме част от нея. Напротив. Такава трябва да има с или без нас.
Всички трябва да престанат с това говорене и с това поведение, ако искаме да има отговорно управление на държавата, каза по-рано Йончев в предаването „Неделя 150“:

Най-хубавото на това НС е, че всички са представени в него, т.е. реалният дебат трябва да се състои там. В НС ще могат да се дискутират всички проблеми на държавата. Аз съм далеч от мисълта, че в това НС няма да има опозиция, няма да има опоненти. Напротив – ще има, и ние ще бъдем също опонент на всичко онова, което не ни харесва и което смятаме за вредно за държавата. Но това трябва да се случва в рамките на НС. За това призоваваме президента да го свика възможно най-скоро. Надявам се това да се случи до края на другата седмица, ако не – в началото на следващата. Смисълът на тези избори беше да бъде излъчено легитимно управление и НС. С тази добра представителност в него няма никаква причина то да не започне да работи и да започне да решава належащите проблеми. /…/ Нищо прекрасно не ни очаква. Това, което ни предстои, са серия от трудни решения. Трябва да започнем да говорим първо за това каква политика следва оттук нататък, какво е полезно за България. Паралелно с това ще върви и разговорът за управлението и чак накрая идва въпросът за това кой ще бъде премиер.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна