Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Започващите днес консултации за съставяне на правителство и задачите пред новия парламент са основна тема на днешните вестници.

Заради фаталното съвпадение 13/13 изтеглиха по-рано срещата ГЕРББСП, пише "Стандарт" и пояснява, че днешната среща в Народното събрание трябвало да започне в 13 ч., но е изместена за 10 ч. При кабинет от две партии, ГЕРБ дава три министерства на коалиционния си партньор правосъдие, земеделие и здравеопазване. Вестникът посочва, че до разпределение на министерски постове може да се стигне на втория кръг от консултации, вече между лидерите.

Вестник "Преса" съобщава, че БСП влиза в преговорите с 12 червени линии, а Реформаторите с екшън план. "Вместо консенсус някой иска да ми чупи ръчичките. Няма да позволя!", под това заглавие "Преса" предлага интервю с Бойко Борисов, който обещава, че ще положи всички усилия, за да има правителство.

Много тежки задачи чакат бъдещия парламент още първите дни, пише "24 часа" и изрежда бюджет, КТБ, ток и промени в закона за влоговете. Последното се налага спешно, тъй като България е заплашена от наказателна процедура заради забавен достъп на вложителите до гарантираните им депозити в затворените почти четири месеца две банки. "24 часа" предлага пълен списък и снимки на новите депутати и представя най-интересните сред новите лица в парламента.

Списък на новите депутати има и в "Дума". По повод днешните преговори за правителство в коментара на първа страница се посочва, че ГЕРБ може да са всякакви, но си дават ясна сметка, че съюз с БСП ще бъде много по-устойчив от коалиция с Реформаторския блок, който е вътрешно нестабилен.

Според вестник "Сега" Борисов иска максимум власт с минимум отговорност. Авторът на коментара на страницата "Наблюдател" експертът по политически маркетинг Армен Бабикян посочва, че ако има коалиция, по-вероятно е тя да се казва "Южен поток" или "КТБ", или нещо, което да обедини на широка основа поредната порция от партии, които се осъществиха със задкулисна финансова протекция.

БСП няма да влиза в кабинета, да си го правят десните под това заглавие "Труд" помества интервю със Захари Георгиев от левицата, който е сред тримата, които ще се срещнат днес с представителите на ГЕРБ.

Пряко избираме 120 депутати, пише "Труд" в заглавие на първа страница и съобщава, че експерти в служебното правителство работят усилено по проект за промени в Изборния кодекс, които връщат смесената избирателна система. Още преди да бъде съставено новото правителство, служебният премиер Георги Близнашки ще поиска от бъдещия  председател на Народното събрание да бъде произведен референдума за избирателната система, както и да бъдат намалени необходимите подписи за провеждане на допитване.

"Труд" предлага разследване, което е установило, че семейството на банкера Цветан Василев е купило имот за 20 милиона евро на Женевското езеро само месеци преди КТБ да бъде поставена под особен надзор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна