Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вноските за трета пенсия носят по-висока доходност от депозитите

Доброволното пенсионно осигуряване носи добра доходност и сигурност в третата възраст, но за това трябва да се помисли отрано.
През последните 14 години доходността на пенсионните фондове в България категорично надвишава инфлацията и компенсира спадовете, дори този през 2008 г. Това съобщи в „Нашият ден - практично” София Христова, изпълнителен директор на едно от големите пенсионно-осигурителни дружества у нас.
Замрялата реформа в пенсионната система предстои. Дълго отлаганото й преструктуриране е не само предизвестено, но и неизбежно.
Освен за повишаване на възрастта и стажа, за ограничаване на ранното пенсиониране и за увеличаване на осигуровките се заговори също и за отпадане на втората пенсия за инвалидност, както и за въвеждането на нови форми за покриване на осигурителните рискове – застраховки за инвалидизиране, безработица, а също и за пенсии.
Могат ли вноските за трета пенсия да компенсират дефицитите и подсигурят старините ни и как да си помогнем сами, когато държавата се оттегля?

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна