Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломати от ЕС ще обсъдят план за ограничаване на вируса ебола в Западна Африка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дипломати от ЕС ще обсъдят план, съгласно който ЕС ще кординира европейските военни мисии за ограничаване на вируса ебола в Западна Африка.

Планът, предложен от шефката на европейската дипломация Катрин Аштън, предвижда няколко варианта, като е включено и сътрудничество между военните, изпратени от страните-членки, за спасителни мисии и изграждане на полеви болници. Основните военни сили на съюза - Великобритания и Франция обещаха да помогнат в битката с болестта не само с военен и цивилен персонал, но и с пари и медицински доставки.

Сътрудничеството на ЕС във военната област обикновено се осъществява чрез мисия, създадена в изпълнение на Европейската политика за сигурност и отбрана. Засега обаче не се обмисля създаването на такава мисия. Дипломати отбелязват, че за подготовката на разпоредбите за такива мисии обикновено са необходими месеци. Вместо това има предложение към посланиците на страните от ЕС да обмислят един "новаторски подход" - дипломатическата служба на Евросъюза да координира воено-въздушните доставки и други операции срещу смъртоносния вирус. Предлага се координиращата роля да бъде изпълнявана от военния щаб на ЕС, който е пряко подчинен на шефа на европейската дипломация. От следващия месец това ще е италианката Федерика Могерини.

В четвъртък здравните министри от ЕС на извънредна среща ще обсъдят засилването на предпазните мерки на летищата. Разпространението на болестта ебола е важна точка от дневния ред и на заседанието на външните министри на ЕС, което е на 20-ти октомври.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна