Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Савов: Парите и за превенция, и за преодоляване на щетите от бедствията следват едни и същи правила, което е неправилно


Как хората, които пострадаха от бедствията тази година ,ще посрещнат зимата и какви са възможностите на общините да решат основните проблеми. Според Емил Савов - заместник-изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България, по отношение на последиците от бедствията тази година картината е доста сложна.

Само през последните 5 месеца 30 общини обявиха бедствено положение във връзка с наводненията. Но над половината общини в България имат поражения над инфраструктурата, не говорим за човешките жертви и пораженията върху къщите. Това са 135 общини, при положение, че общият им брой е 264. Към тази картина трябва да насложим ,че имаме още невъзстановени щети  от 2010 година, включително и от земетресението в Перник. Имаме заявки от общините за 270 милиона лева за подпомагане. Разходите са направени, но държавата не ги възстановява. Това означава че общините са намалили услуги към други цели, за да могат да посрещнат тези разходи. 

Националното сдружение на общините настоява  от актуализирания бюджет 200 милиона лева да бъдат отделени за преодоляване на щетите от наводненията, заяви Емил Савов.

Имаме и по-сериозни предложения как да се финансира цялата система, защото в момента парите и за превенция, и за преодоляване на щетите следват едни и същи правила, което е неправилно. От актуализирания бюджет искаме около 200 милиона лева да бъдат предоставени за преодоляване на вече възникнали щети. На база на заявките, по реда на постъпване те се оценяват, така Савов отговори на въпроса как тези средства да бъдат разпределени по общини и обясни, че е добре да има децентрализация на регионално равнище по отношение на мерките за превенция.

Чуйте мнението от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени