Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Аврамов: Възможно е да има разцепление в Реформаторския блок

Снимка: Дневник

Пет са важните теми пред бъдещото правителство – банковата система, съдебната реформа, политиката за "Южен поток", осигурителната и здравната система. Може да се каже, че работата за следващите управляващи е работа за камикадзета, коментира в предаването "Нещо повече" политологът Кирил АврамовОсвен краткосрочните приоритети има и други теми, заяви той:


Обществото ясно показа, дори чрез самото си гласуване, че хората очакват по-голяма прозрачност и яснота, т.е. ясно разписани приоритети, цели и задачи, които да имат и времева рамка. Лично на мен ми се струва, че нашите партньори отвън също започват да имат хоризонт на търпение, защото тази година по оценка на независими анализатори, които се намират извън България, се получава един интересен феномен, който не е неочакван. За първи път политическата нестабилност изпреварва като фактор корупцията, което не ни се беше случвало отдавна. Преговорите сега са свързани с това как тези ключови приоритети ще бъдат решавани.

Кирил Аврамов е почти убеден, че правителство ще бъде съставено.

Изказванията на Бойко Борисов подсказват, че той си оставя врата за маневри. Това, което Реформаторите искат за съдебна реформа, отлично съзнават, че това е цената на понижаване на популярността на ГЕРБ в определена степен, каза още политологът.

Крайните на моменти изказвания на един от лидерите на Реформаторския блок Радан Кънев Кирил Аврамов определи като политически капитал, който той ще използва до крайна степен.

Аврамов не изключи и възможността да има разцепление в Реформаторския блок:

Нека не се лъжем. Реформаторският блок не е кохерентен. В него има много разделителни линии и те станаха ясни. Не изключвам и възможността, ако това е цената, някоя от партиите да напусне и това да бъде платено в името на създаването на някаква работеща конструкция.

Цялото интервю с Кирил Аврамов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна