Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биг бендът на БНР с първи концерт за сезона

Водени от своя диригент Антони Дончев, музикантите от Биг бенда на БНР стартират новия си сезон на 16 октомври, в Студио 1 на БНР, от 19:00 ч.,с една програма, в която има и очаквани стандарти - и като музика, и като класа, и едно наистина специално гостуване от страна на американския пианист Стивън Прутцман.

След едно лято, изпълнено с участия в различни джаз фестивали из страната, след концерт на Аполония и мини турне из България, сега Биг бендът отново излиза пред софийската публика, за да отдаде почит на двама от най-големите в джаза - Дюк Елингтън и Каунт Бейзи, изпълнявайки емблематични за водените от тях състави пиеси, при това в оригиналните им аранжименти.

Солисти ще бъдат певицата Лилия Илиева и китаристът Александър Логозаров. Те и двамата са възпитаници на консерваторията „Принц Клаус“ в Грьонинген, имат и реализирани съвместни проекти сред които фолк/джаз линията Songs Of Aeon.  Лилия Илиева се занимава и с вокални аранжименти, има и собствени композиции. Музикалните ѝ търсения я отвеждат къде ли не, включително и в Барселона, където създава своя певческа група - Acapella. Александър Логозаров пък е участвал в редица проекти с имена от ранга на Ренди Брекер и Кенди Дълфър.

Стивън Прутсман - това е (впечатляващата) изненада в програмата. Американският пианист има награди от най-престижните клавирни конкурси в света - П. И. Чайковски в Москва и Кралица Елизабет в Брюксел, свирил е с най-големите световни оркестри, има много записи, сред които се открояват концертите на Самюъл Барбър. Но Стивън Прутсман е откривател, той обича да „прекрачва границите“ в музиката, затова е работил и със знаковия квартет „Кронос“, написвайки над 40 аранжимента специално за тях, и с Йо-йо Ма, но и с Том Уейтс, Джошуа Редман, Джон Андерсън от „Йес“. Прутцман живее в Сан Франциско. Обича да експериментира и да пътува, да реализира различни проекти, свързани с музикалното образование, да създава фестивали на далечни места - като Гуам или пък  в малко градче в Тексас. Пианист от голям калибър, той е в България по покана на струнния квартет „МузикАнтс“, в който музикантите са от Симфоничния оркестър на БНР.

Чуйте още в разговора на Яна Спиридонова с диригента на Биг бенда на БНР Антони Дончев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна