Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитър Йончев: Разпростирането на НАТО и ЕС в Западните Балкани е без алтернатива

Снимка: БГНЕС
Посещението на Путин беше планирано и обявено преди няколко месеца. Уникално е, че Путин ще участва в парада. Сърбия държи отворена вратата си към Европейския съюз, но в същото време не участва в санкциите, държи на развитие на отношенията с Русия, защото икономически ѝ е изгодно. Това каза за предаването "Нещо повече" проф. Димитър Йончев.

Сърбия е призовавана да се включи в санкциите, но тя изповядва доктрината на националното достойнство и гледа собствения си интерес, допълни проф. Йончев и подозира, че страната ще остане само със забележка от Европа, но не и с по-сериозни санкции.

Разпространяването на ЕС в Западните Балкани, както и на НАТО, е без алтернатива. Този процес ще продължи. Това е естествено. Мисля, че добрите отношения между Русия и Европа в един свят, който предстои, ще бъдат от основните гръбнаци, пилони на равновесието в света. Обратното би било неразумно.

Според проф. Димитър Йончев се виждат много симптоми на опити да бъде решен проблемът с Украйна и в този контекст поведението на Сърбия не е дразнещо. 

Интервюто с проф. Димитър Йончев може да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна