Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сватбата на Фигаро" пряко от Метрополитън опера - в столичен киносалон

Илдар Абдразаков и Марлис Петерсен
Снимка: Метрополитън опера

Сезон 2014/2015-а на програмата „Метрополитън опера: На живо от Ню Йорк“, която започна със запомнящото се присъствие на сопрана Анна Нетребко като кръвожадната Лейди Макбет, ще продължи още тази събота в Cinema City София с нещо много по-ведро - „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт под палката на Джеймс Ливайн - дългогодишния музикален директор на Мет и артисти от различни държави, но на елитно световно ниво: Илдар Абдразаков от Русия в главната роля, Марлис Петерсен (Германия) като Сузана, шведът Петер Матеи като Граф Алмавива и дебютантката Аманда Маджески като неговата съпруга, Графинята. В ролята на Керубино ще бъде Изабел Ленард.

Едно от големите предимства на преките излъчвания на кино е, че в антракта има срещи зад кулисите с участниците, които, макар и под напрежение, са много отзивчиви. 

Режисьор на продукцията е знаменитият Ричард Еър, известен най-вече с филмите си "Айрис" и "Записки по един скандал", за които е номиниран за наградата "Оскар". "Сватбата на Фигаро" е третата постановка на Еър в Метрополитън, след "Манон" и "Кармен".

За първи път от 1941 година насам, сезонът на Метрополитън опера бе открит с комедията на Моцарт. А този сезон е юбилеен за театъра - 130-и поред. На 22 септември освен в залата на Мет, "Сватбата на Фигаро" са гледали още стотици зрители на открито, благодарение на огромни екрани на Times Square и Josie Robertson Plaza в Ню Йорк.

„Сватбата на Фигаро“ от Моцарт българската публика може да гледа в пряка прожекция от Ню Йорк на 18 октомври от 19.50 в Cinema City - Mall Of Sofia.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени