Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надя Кожухарова: Желаещите да работят в чужбина да вземат необходимите мерки да заминат легално

Снимка: БГНЕС

За какво е симптом нарастването на агресията между хората. В рамките на 5 дни в София шофьор на маршрутка заплаши пешеходец с пистолет, в Свищов шофьор на автомобил простреля в гърдите шофьор на камион, защото му бил отнел предимство. А зад вчерашното убийство на 38-годишен компютърен специалист в столицата се предполага, че може да стои мотивация за отнето паркомясто.

В предаването "Хоризонт до обед" психологът от Фондация "Анимус" Надя Кожухарова представи своето обяснение за това защо вадим пистолет в битова ситуация:

Когато човек спре да е способен да удържа агресията си в ситуации, които не са крайни, а битови, това означава, че той се чувства изключително несигурен и безпомощен. Това, което се случва с тези инциденти от последните дни, е симптоматично за това как живеят хората и как се чувстват в наши дни.

Има цялостно усещане, че държавата не се грижи са своите граждани и хората намират различни начини да се справят сами. Едни се справят като се въоръжават, други - и това е мнозинството, като търсят по-добър живот в чужбина. Това поставя страната ни начело в рисковите регистри що се отнася до трафика на хора с цел трудова експлоатация, каза още Надя Кожухарова във връзка с Европейския ден срещу трафика на хора и трудовата експлоатация, който се отбелязва утре.

Трийсет европейски страни, сред които и България, участват в кампания "Употребени в Европа".

Нашите наблюдения и наблюденията на международни организации показват, че Европа не може да бъде отделена от целия този нелегален пазар на труд. Тя е част от него и във всяка една държава трудовата експлоатация е масово явление. Целта ни е да покажем, че много често е илюзия, че човек отива на едно по-прекрасно място, обясни Надя Кожухарова.

Тя препоръча на всички, които желаят да работят в чужбина, да вземат необходимите мерки да заминат легално, за да гарантират трудовите си права.

Бизнесът трябва да е много по-бдителен за веригите от доставки, с които работи. Данните показват, че няма нито един продукт или стока, която ние ползваме, която някъде в някой момент да не е свързана с експлоатация на човешки труд, акцентира Надя Кожухарова.

От днес е активен един нов европейски сайт, където може да се проследи интерактивно къде какви модели на експлоатация се практикува.

Цялото интервю с Надя Кожухарова можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна