Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории от личния музей

Доц. д-р Николай Марков
Всяка къща, всеки дом, си има своя история. В някой шкаф или чекмедже са натрупани документи, снимки – все свидетелства за събития, красиви моменти, победи и семейни драми на любими хора или на цели поколения, за които вече почти никой не си спомня нищо. Но някои от нас – случайно или не – откриват между редовете мечтите, стремежите, морала на едно друго време и тогава от захвърлените предмети и купищата пожълтели страници, те създават своя личен музей. И той се отблагодарява, като ни среща с едни други съдби и с едни други хора от друго време, но вървели по същия, по нашия път.
Днес истории от личния музей разказва доц. д-р Николай Марков, от Националния исторически музей – отдел „Археология”. И както той споделя – „Преминал съм по цялата стълбица на музейната йерархия – от най-ниското до най-високо стъпало...” Освен това е работил по създаването на няколко постоянни музейни експозиции (на музея на текстилната индустрия в Сливен, на градския музей на Чипровци, както и на раздели от експозицията на НИМ, в старата и в новата му сграда), на десетки изложби, представяни у нас и в чужбина. Това му дава възможност да добие представа за всички аспекти на музейната работа. Автор е на около 11 книги, 220 научни публикации и доклади, изнасяни предимно на международни научни форуми, по история на техниката, по история на религиите и вярванията, археология и други теми.
Редактира две периодично излизащи списания – главен редактор е на „Нумизматичен бюлетин” и списанието „Будител” (раздел археология); научен секретар на Известията на Национален исторически музей.
Особено много време отделя на публикуването на извори за историята по специфични, сравнително слабо проучвани теми у нас – за рударството и металургията, за византийски Константинопол, за монетното дело на Балканите; а в това число и две хроники, (изцяло – хрониката на Робер дьо Клари с разказ за Четвъртия кръстоносен поход и подбрани откъси от анонимна френска хроника от края на ХІІІ в. с разказ за делата на латинските императори в Константинопол).
А защо прекият потомък на един почти национален герой – Марко Тотев – е решил да се отдаде на колекционерството и на музейното дело, научаваме от историите на личния музей на нашия гост – Николай Марков.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна