Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперетната звезда Анелия Шуманова отново на сцената на Музикалния театър

Снимка: БГНЕС

На 22-ри октомври /сряда/ от 19 часа голямата българска оперетна артистка от златното поколение на Националния музикален театър "Стефан Македонски" Анелия Шуманова ще се качи отново на любимата сцена, този път в партньорство с артисти от следващото поколение звезди на оперетата – Добрина Икономова, Валентина Корчакова, Еделина Кънева, Марчо Апостолов, Марио Николов и Пеньо Пирозов. В концерта под диригентството на Юли Дамянов са включени  две знакови за Анелия  Шуманова  изпълнения – арията на Ханна Главари "Виля" от "Веселата вдовица" на Франц Лехар и дуета на Силва и Едвин "Помниш ли ти" от "Царицата на чардаша" на Имре Калман.

  

Ще гледаме и премиерата на документалния филм "Пея за любовта", събрал звездни мигове и творчески превъплъщения на Анелия Шуманова. Режисьор е Людмил Колев, сценаристи – Татяна Коларова и Анелия Дошева, оператор – Михаил Георгиев. Консултант е един много ерудиран специалист в областта на музикалния театър – музиковедът Румяна Каракостова.

Защо "Пея за любовта"? За да станеш голяма звезда в музикално-сценичните изкуства, не е достатъчно да притежаваш талант и трудолюбие. Трябва и да обичаш, казва екипът, реализирал филма. И доказателство за това са думите на самата Анелия Шуманова: Ако не можеш да почувстваш музиката, която изпълняваш, не посягай към нея! 

Сред ролите, към които тя посегна с обич и останаха емблематични в нейния репертоар, са Елена от "Хубавата Елена" на Офенбах, Адела и Розалинда от "Прилепът" на Щраус, Виолета от "Теменужката на Монмартр" на Калман, Лила от "Българи от старо време" на Асен Карастоянов.

От звуковия файл чуйте Анелия Шуманова в една от тях.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени