Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Кичашки: Може би правителството вече е сформирано, но още не са ни съобщили за него

Снимка: БГНЕС

Преговорите за бъдещия кабинет се водят в дома на Бойко Борисов в Банкя, а не на консултациите в парламента. Това каза в предаването "12+3" Петър Кичашки от Института за модерна политика. По този начин той потвърди и тезата на Татяна Дончева, според която правителство ще има, но преговорите за него се водят в Банкя:

Още през миналата седмица казах, че консултациите са един фарс, някакъв театрален маскарад, който има за цел да замаже очите на обществото, да се поиграят с определени политически сили на принципа на моркова и тоягата, но не и реално да има консултации за сформиране на правителство. Може би правителството вече е сформирано, но още не са ни съобщили за него.

Според Петър Кичашки консултациите между ГЕРБ и останалите политически сили през миналата седмица са били просто сравнителен анализ на програмите им, за да стане ясно къде има допирни точки:

Аз лично изпитвам дълбоки съмнения, че едни такива разговори реално водят до сформиране на правителство. По-скоро съм склонен да се съглася с тезата, че преговорите ги води лично Бойко Борисов и друг тесен екип около него, но те не се водят публично пред очите на обществото. 

Кичашки коментира, че се оформя коалиция на всички срещу БСП, а правителството ще съществува с подкрепата на ДПС:

Очевидно е, че ще се върви към едно дясноцентристко правителство с подкрепата на националисти, което е доста опасно за самата тъкан на българската демокрация. Някой находчиво беше отбелязал, че националистите не могат да бъдат използвани за решаване на криза, защото те самите са криза.

Цялото интервю с Петър Кичашки можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени