Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Йорданов: Не трябва да се допуска съставянето на правителство от типа "Орешарски"

Снимка: БГНЕС

АБВ няма място в една управляваща коалиция, заяви в предаването "12+3" Александър Йорданов, бивш председател на Народното събрание, бивш посланик и едно от емблематичните лица на СДС.

Нормално ли е една млада партия, създадена вчера, веднага да иска да скача в каруцата на властта
, коментира още той.

Консултациите показаха, че постепенно българските политици, с малки изключения, започват да разговарят като истински европейски политици и го правят открито пред обществото. Мисля си, че това е и резултат от протестите на гражданите през последните две години. С други думи, тази откритост за съставяне на правителство е успех на европейското и гражданското начало в българската политика
, смята Александър Йорданов.

Той заяви, че всяка от партиите, които ще участват в бъдещото управление, трябва да направи компромис с нещо от програмата си и така да се стиковат, че страната да има стабилно правителство с мандат за 4 години и с подкрепа от дясноцентристката общност на България.

Александър Йорданов коментира още, че правителството трябва да е на споделената отговорност, на основата на подписано споразумение и програма, която да изразява това споразумение, а с министерските постове да се ангажират известни, ярки личности от участващите партии.

Според него не трябва повече да се допуска съставянето на правителство от типа "Орешарски".

Цялото интервю с Александър Йорданов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна