Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Михайлов: Съхранението на стволови клетки в обществени банки ще даде възможности за много пациенти

Съхранението на стволови клетки в обществени, а не в частни банки би могло да даде възможност на много пациенти да се възползват от един донор. Това би било много положително решение в рамките на един сериозен проблем, какъвто е дарителството на стволови клетки. Това каза в интервю за предаването „12+3“ националният консултант по онкохематология проф. Георги Михайлов:

Това, което се прави в България е биологична пирамида, от която се извличат пари от родилките. Шансовете да съвпаднат донор и рецепиент в една фамилия, която е къса по своята хоризонтална линия, каквито са българските - с едно, две деца, е нищожен. Ако четири деца са във фамилията, шанса, и то само теотеритчно, е 25%. Ако са две деца в една фамилия шансът едното да бъде донор на другото е много малък. Ние почти нямаме съвпадение в рамките на българските семейства. Вие пазите клетките само за брат си, сестра си, майка си, баща си, а между майки и деца или баща и деца да съвпаднат е много рядко, защото там естествено знаете, че се кръстосват две наследствености, между майката и бащата, но когато се говори за обществено банкиране, то е изключително перспективно. В България има годишно между 60 и 80 хиляди раждания. Ако бъде създадена мрежа за събирането на стволовите клетки в обществена банка, това ще даде 60-80 хиляди донора годишно. Даже католическата църква в Италия в момента провежда огромна кампания за "разпечатването" на частните банки и тяхното вливане в обществените банки. У нас, обаче на този въпрос не се залага нито минута, тъй като има частни интереси.

Трансплантация на стволови клетки вече се използва успешно за лечение на различни заболявания, като тумори в яйчниците, автоимунни заболявания, някои ревматични заболявания на съединителната тъкан.

Технологията на клетъчната терапия има огромно бъдеще, категоричен е проф. Михайлов.

Той съобщи, че за последните 20 години са извършени над 1 милион клетъчни трансплантации в света:

При дарителството на стволови клетки става дума за даряване на регенераторна тъкан, т.е. самовъзстановяваща се тъкан и няма никакъв риск за живота на донора, обясни националният консултант по онкохематология.

Той коментира и стряскащата статистика, че до 2030-а година онкоболните ще се увеличат с 30 на сто:

Този факт е свързан в глобалния свят с един много важен фактор – рязка промяна в структурата на населението във високоразвитите страни в света, към които принадлежи и България, свързана със застаряването на населението.

Цялото интервю с проф. Георги Михайлов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна