Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Германов: Ако БСП и АБВ останат опозиция, е възможен по-широк ляв опозиционен съюз

Снимка: БГНЕС

Положителният знак вляво е, че се правят стъпки към успокояване на напрежението между БСП и АБВ. Къде ще се окажат двете големи леви партии в координатната система "власт – опозиция", предопределя и условията на бъдещите им отношения. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" журналистът Теофан Германов. Според него, която партия влезе в правителството в този труден момент, ще трупа негативи, а опозиционните – позитиви.

Ако и двете партии се окажат в опозиция, е напълно възможен един по-широк ляв опозиционен съюз, който също ще набира точки, очевидно, в тази следваща трудна зима. Може би отговорът на този въпрос се крие в стратегиите на двете формации, тъй като тази от тях, която излезе в опозиция, очевидно ще взима територии от другата.

Според журналиста БСП е получила тежък шамар на изборите заради коалицията с ДПС, в която е отстъпила от идеите си. Затова и ще е важно за нея да не прави втори компромис. България няма политическа култура като Германия и Западна Европа, където широки коалиции работят с години, отчете той. В България обаче също е имало широки коалиции, уточни журналистът и посочи голямата коалиция при Димитър Попов и т.нар. "Тройна коалиция".

Интервюто на Даниела Якова с Теофан Германов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени