Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Личев: Червеният код за река Върбица означава, че се очаква над 20 пъти повече водно количество

Снимка: Полина Тодорова

 

Към края на седмицата се очакват интензивни валежи. За четвъртък е обявен червен код за река Върбица при Златоград. Оперативното звено към Министерството на околната среда и водите вече е активирано.

Асен Личев, директор на Дирекция "Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите, обясни, че от утре валежите ще обхванат цялата страна. 

Продължава да се поддържа червен код за река Върбица при Златоград. Това означава, че се очаква отток на реката над 20 пъти повече от средногодишното водно количество. Информацията е изпратена още вчера в 8.00 часа на областния управител, на "Басейновата дирекция". Те я изпращат на общината. Първото, което трябва да се направи, е да се види има ли язовири по-нагоре от Златоград по поречието на Върбица, които да се изпуснат. Да се види дали проводимостта на речното русло е нарушена и да се оправи, защото по принцип трябва да се държи изправно и да се следи информацията, която се пуска от официалните власти. Трябва да се подготви и системата на "Гражданска защита". 

За това чия е отговорността Личев обясни: 

Извън населените места това го прави проверка ежегодна, която се назначава със заповед на министъра на вътрешните работи и констатациите се изпращат в МВР и оттам трябва да се осигурят пари за почистване. А в населените места отговаря самият кмет. По отношение на язовирите – който е собственикът, той отговаряСлед поправката на закона от преди една година се очаква да се състави воден кадастър. Той ще даде пълни данни за всички язовири. Според мен трябва да има едно министерство, което да отговаря за политиката за водите въобще. 

Чуйте интервюто на Веселина Миланова с Асен Личев от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени