Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ганка Петрова: Обикновените българи са единствените, дарили средства за изографисването на параклиса на Антарктида

Снимка: bg.wikipedia.org

Довършването на зографията на българския параклис на ледения континент трябва да стане национална кауза. Призивът е на художничката Ганка Петрова.

До момента единствените хора, които са подпомогнали със средства тази идея, са обикновените българи. Миналата година се обърнах и към президентството, и към парламента, и към бизнесмени. Става въпрос и за няколко години, в които не сме имали помощ от държавата. Единственият, който подпомогна с по-голяма сума, е един учител, който си даде всичките спестявания. През 2010-а година видях какво е състоянието на малкия параклис и реших, че това е моята кауза. Започнахме проектиране, потърсихме средства, една година, следваща година. Пет-шест години се борим, в момента имаме два параклиса, които почти не са завършени. Нито единият, нито другият. Когато през 2003-та година ние бяхме първи, в момента има седем църкви на Антарктида, които са собственост на четири държави. Те ни изпревариха. 

Художничката разказа, че две години е правила опити и е избрала и съобразила материалите с климата там.

Усещането е много странно. Аз работя бавно, но там успях да направя пет икони с човешки ръст за два месеца. Бог се грижи нещата да се случат както трябва, каза тя.

Чуйте разговора от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени